donald-trump-Mohammed-bin-Salman_one_third_width

MØTTES I MAI: Qatars Emir, Sheikh Tamim Bin Hamad Al-Thani, i et møte med Donald Trump i Riyadh, Saudi-Arabia

ISTANBUL (VG) USA-president Donald Trump tar tilsynelatende æren for reaksjonene mot Qatar. Som igjen skal ha blitt utløst av et russisk hackerangrep.

Denne saken handler om:

– Saudi-Arabia snurret Trump rundt lillefingeren. Uten å innse det, oppmuntret han deres verste instinkter mot nabolandet, sier Bruce O. Riedel, ifølge New York Times.

Riedels jobber for Brookings Institution, og det må legges til at han var rådgiver i sikkerhetsspørsmål for Trumps forgjenger Barack Obama.

Reagerte på Twitter

Men uansett hvilket politisk ståsted man har, så er bakgrunnen fascinerende: Trump har nemlig lagt ut en rekke med Twitter-meldinger der han tilsynelatende tar æren for å ha oppmuntret til reaksjonen mot Qatar:

«Kanskje dette blir begynnelsen på slutten av grusomhetene fra terrorisme», legger han til.

Spennende bakteppe

Bakteppet for meldingene er høyst interessant. For det første fordi flere amerikanske talsmenn, deriblant både utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis, har uttalt seg langt mer forsonende og forsiktig om krisen som har oppstått.

Men et annet, og enda mer pirrende aspekt, er påstander i CNN og flere andre amerikanske medier om at hele krisen skal ha oppstått delvis som et resultat av russisk hacking og spredning av falske påstander.

En utløsende faktor for krisen er nemlig at det i slutten av mai ble spredd uttalelser fra Qatars emir som ble tolket som støtte til Iran, Hamas, Hezbollah og Israel, noe som ikke falt i god jord hos nabolandene.

Qatar hevdet at uttalelsene var fabrikkerte, og skyldte på at det statlige nyhetsbyrået var hacket, men dette ble ikke godtatt som unnskyldning.

Saudi-Arabia og de andre landene som nå har iverksatt harde tiltak mot Qatar, har alle hatt flere grunner til å reagere mot landet. Deriblant har Qatar et mye nærere forhold til svært omstridte organisasjoner som Hamas og Hizbollah, og ikke minst til Iran.

Les mer om bakgrunnen: Derfor er det Qatar-krise

<p>ULL KONFLIKT: Fra venstre: Emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani; Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi; Kongen av Saudi-Arabia, King Salman; statsminister i De forente arabiske emirater, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum; og konge av Bahrain, Hamad bin Issa al-Khalifa. Foto: AFP</p>
ULL KONFLIKT: Fra venstre: Emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani; Egypts president, Abdel Fattah al-Sisi; Kongen av Saudi-Arabia, King Salman; statsminister i De forente arabiske emirater, Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum; og konge av Bahrain, Hamad bin Issa al-Khalifa. Foto: AFP

Russland avviser

Men det er uansett de omstridte uttalelsene fra emiren som skal ha blitt brukt som utløsende årsak, og nå skriver CNN at amerikanske etterforskere tror at det kan stemme det er russiske hackere som plantet disse uttalelsene.

Onsdag har russiske myndigheter avvist anklagene, og sier det ikke er noe bevis for at russiske hackere er innblandet i Qatar-krisen, melder AFP.

Både qatarske og amerikanske tjenestemenn sier til CNN at FBI nylig har sendt et etterforskningsteam til Doha for å bistå i undersøkelsene om den påståtte hackingen.

FBI og CIA ønsker ikke å kommentere opplysningene, og en talsperson for den qatarske ambassaden i Washington viser til at det er en pågående etterforskning, og at resultatene snart blir offentliggjort.

PS: Justisdepartementet i De forente arabiske emirater advarer brukere av sosiale medier mot å uttrykke støtte til Qatar og truer med både fengselsstraff og bøter

Advertisements